De ceva timp a inceput scoala, cu emotii si multe sperante fiul meu a intrat pe portile noii scoli, unde avea sa invete in urmatorii patru ani.
Prima zi in clasa a 5 a
O surpriza placuta a fost la deschidere, fiind o scoala cu destul de multi elevi deschiderea a fost facuta in trei etape.
Clasele a 5 a, a 6 a si a 7 a au venit de la ora 12.00 si dupa un scurt discurs au fost poftiti in clase. Am fost indrumati sa intre, fiecare pe intrarea cea mai apropiata de sala de clasa repartizata, astfel incat s-a evitat orice eveniment neplacut.
In sala de clasa au facut cunostinta cu D-na diriginta si-au primit manualele si orarul primei saptamani,iar dupa o scurta si prima discutie au putut merge acasa. O prima impresie placuta, fiul meu s-a intors cu zambetul pe buze, dar si cu unele nelamuriri.
Teoretic, stiam va urma o perioada mai dificila in ce priveste adaptarea fiului meu intr-un nou colectiv, de la colegi si pana la profesori, dar nu puteam decat sa fiu alaturi de el. Am incercat sa-l sfatuiesc si sa-l sustin.
Este o perioada dificila si datorita varstei copiilor care bat la usa pubertatii, incearca sa scape de sub influenta parintilor, sa-si caute modele in exterior. Toti incearca sa epateze, sa lase impresisa ca stiu ce fac, chiar daca de multe ori sunt constienti ca depasesc o limita nu vor recunoaste.
Da, este varsta de 12 ani cand copii cauta un comportament care sa-i scoata in evidenta nedorind sa sememne cu tata sau cu mama. Mereu vor incheia o discutie cu ceva de genul ” stiu eu mai bine „.
Perioada ce urmeaza este dificila atat pentru copil cat si pentru parinti si profesori. Urmeaza o perioada cu stari schimbatoare unde rabdarea iti este pusa la incercare in mod deosebit.
Schimbarile comportamentale te fac sa-ti vina sa plangi, dar va trebui sa te spapanesti, sa zambesti si sa cauti sa intelegi de unde pleaca si unde vrea sa ajunga. Dispozitia este influentata de schimbarile hormonale care duc de la vesele la tristete brusca care il fac pe copil sa fie foarte dezorientat.
Aceasta perioada il face pe copil sa se indeparteza de parinti. In aceasta perioada copilul pune la indoiala capacitatea parintilor de al intelege.
Anul in care copilul nostru trece in clasa a 5 a este un an extrem de dificil, avem nevoie de o rabdare de fier. In aceasta perioada copilul nu constientizeaza cine este, dar stie sigur ca nu mai este un copil, dar nici o persoana matura nu este.
Apare dorinta de a fi egalul parintilor. Isi va stabili un spatiu personal si nu va accepta sa ii fie incalcat. In acest spatiu vor exista atat elemente copilaresti, cat si elementele noului ego, cum ar fi postere si calculator.
Copilul nu admite amestecul parintilor in spatiul lui si se revolta daca mama ii va face ordine in camera sau tatal incerca sa-i dea sfaturi. Orice psiholog va va sfatui sa fiti foarte discreti si sa incercercati sa faceti copilul sa preia ideile voastre ca si cum ar fi ale lui.
Este foarte greu sa iti pastrezi calmul si sa gasesti cea mai buna solutie atunci cand este vorba despre copilul tau. Vor fi momente in care il veti vedea cum greseste si nu veti putea intervenii, tot ce puteti face este sa-l sustineti.
Sant multe momente foarte grele in viata, dar inceputul este cumplit. Primul pas a fost greu si totusi te-a lasat sa-l iei in brare, sa-l mangai acum se considera mare, vrea sa-si rezolve singur treburile.
Ce poti face ca parinte? Da, grea problema, ce integrale, fractii sau stiu eu ce, ca mama va spun sincer ca inca nu am reusit sa ma obisnuiesc foarte bine cu ideia de a sta deoparte.
Eu incerc sa-mi mentin calmul sa fiu mereu alaturi de copilul meu si cred ca fiecare parinte incearca acest lucru. Nu pot decat sa va doresc mult succes, dragoste si incredere pentru copii vostri.