Curand incepe un nou an scolar, copii sunt inca in vacanta si toata lumea este a lor. Parintii insa incep sa se intereseze de tot ce inseamna acest nou an scolar si vaccinare pentru copii.
Agentia Europeana a Medicamentelor de uz uman a aprobat folosirea vaccinuliu Pfizer – BioNTech – pentru categoria de varsta 12-16 ani, extinsa apoi la 12-18 ani.In lunile iunie – iulie 2021 s-au vaccinat 8500 de copii cu varsta intre 12 -15 ani si 124500 cu varsta intre 12 -19 ani.
Vaccinul Pfizer – BioNTech este autorizat in Europa, Statele Unite si Canada si pentru copii incepand cu varsta de 12 ani. In momentul de fata parintii sunt complet in ceata, iar ministerul invatamintului ne bulverseaza mai mult cu noi hotarari, insista cu incapatanare sa aduca totii copii la scoala in format fizic, fara sa tina cont de faptul ca au aparut tot mai multe cazuri de Covid 19.
Incepe scoala
Dupa o minunata vara in care marea si-a desfasurat dantelaria valurilor la picioarele noastre a venit randul scolii sa-si faca loc in viata noastra. Copii sunt dornici sa socializeze, sa-si revada prietenii, dar cu regret constat tot mai des ca nu toti sunt invatati sa respecte regula distantarii sociale.
In timpul pandemiei scoala in format fizic a fost o provocare penru copii si parintii, pe timpul vacantei provocarea a trecut in tabara ministerului invatamantului si as fi foarte fericita sa vad ca au reusit sa treaca acest examen. Sincer ma cam indoiesc, probabil vom gasi aceleasi sali de clasa cu scuturi de protectie la banci si desinfectantul la intrarea in scoala si pe catedra in clase.
Voi cita din I.L.Caragiale ”Bravos natiune! Halal sa-ti fie!” dupa un an de scoala si o vacanta de vara as fi foarte fericita sa vad ca lucrurile au inceput sa se miste mai bine si in invatamantul romanesc. Hai fratilor sa-i aratam lui nenea Iancu ca putem si noi romanii sa fim mai buni, mai inteligenti si altfel decat in a face haz de necaz
Da, ramane cum am stabilit, nimeni nu stie nimic sigur, cazurile de imbolnavire cresc de la o zi la alta, dar noi aducem copii in scoli supra aglomerate. Ce ne pasa nu sunt copii nostrii, daca este sa avem imbolnaviri alarmante in randul copiilor vom spune ca nu este vina scolii, copii cand au iesit de la scoala probabil nu au respectat regulile si asa ne spalam pe maini.
Ma simt socata de felul cum se pune problema, ne agitam cu analfabetismul functional , indesind copiilor cat mai multa materie pe gat fara a avea timp sa la explicam pe intelesul fiecaruia despre ce este vorba, dar ne doare in cot ca le punem viata in pericol. Oricum nici daca ii aducem in banci profesorii nu detaliaza mai mult materia, daca copii au norocul de a avea acasa pe cineva cu care sa „despice firul in patru” cum se spune pe romaneste atunci este bine, daca nu, vom da vina pe „analfabetismul fuctional”.
Stim ca exista familii in care parintii nu au timp sa isi supravegheze copilul sau copii indeaproape si nici resurse financiare de a apela la o persoana care sa faca acest lucru, dar avem scenariul hibrid in care suprapopularea scolilor sa fie evitata. Totul depinde de bunavointa fiecaruia dintre noi, nu putem pune copii de gradinita sau clasele 1-4 sa faca cursuri on line, dar clasele 5-8 sau 9-12 este doar o problema de bunavointa si stiina.
Dragi parinti de noi depinde sa ne ajutam copii sa indrageasca cartea, sa iubeasca stiinta sa cunoasca si sa foloseasca corespunzator calculatorul. Oricum exista aceasta generatie a telefoanelor mobile si calculatoare, daca noi parintii nu vom sti sa la deschidem apetitul pentru carte, sport si natura, sa-i indrumam pentru a impartii timpul lor intre toate cele patru elemente doar intamplarea sau propriile inclinatii vor decide pentru acesti copii.
Va las sa meditati la aceasta imagine a vietii noastre si sa decideti ce alegeti pentru copii nostri si viitorul acestei planete pe care locuim. Pana la viitoarea intalnire va las in compania gandurilor dumneavoastra si daca va face placere puteti rasfoii ”Psihologia adolescentului de la 11 la 15 ani. transformari conflictuale si descoperii ale adolescentei ” Pierre Galimard. Eu am avut cite ceva de invatat din aceasta carte si sincer m-as bucura sa va fie si voua de folos atunci cand va confruntati cu incapatanari inexplicabile ale copiilor vostri.