Cum reusim sa comunicam cu copilul, sa ne povesteasca despre ce se intampla in viata lui departe de noi.
Cum aflam adevarul?
Multe dintre noi ne-am izbit de raspunsurile monosilabice ale copilului nostru atunci cand dorim sa aflam ce se intampla la scoala. Este destul de dificil de comunicat cu copii care se retrag in carapacea lor cand intrebarea vine sec si scur:
„Cum a fost azi la scoala?”
sau
„Ceva nou azi?”
Mi-a fost greu sa stabilesc o cale de comunicare pe tema scoala, tot ce obtineam era un „Bine”scurt si sec sau un „Mai lasa-ma.”. Dar,pentru ca sunt incapatanata de felul meu am cautat tot felul de metode pana am reusit . Azi voi impartasi cateva din aventurile mele in ce priveste comunicarea cu fiul meu.
Copii cresc repede si uneori devine dificil sa afli de la ei amanunte care ne intereseaza pe noi ca si parinti, dar nu ii intereseaza pe copii. Eu am ales calea unei sporovaieli prietenesti in timpul jocului, cu scurte intrebari de genul:
” Care a fost activitatea cea mai amuzanta azi la scoala?”
” Cum se numeste cel mai prietenos coleg al tau?”
” Care este cel mai suparator coleg?”
” Pe cine ai ajutat azi la scoala?”
” Imi poti spune un lucru nou si interesant pe care l-ai aflat astazi?”
„Pe parcursu zilei de astazi a existat un moment in care ai fost fericit?”
” Ce anume te-a plictisit astazi?”
” Imi poti povesti un lucru frumos care ti s-a intamplat astazi?”
” Ce cuvant a repetat cel mai des astazi profesoara voastra?”
” Despre ce ti-ai dori sa afli mai mult la scoala?”
” Ai putea sa te porti mai frumos fata de cineva de la scoala, cine este persoana ?”
” Cine a fost cel mai amuzant elev azi?”
” Ce ai face daca ai fi pentru o zi profesor?”
Daca aveti copii la scoala este bine sa fiti informati si inarmati cu multa rabdare, intrebari de genul acestea se pun cand copilul este relaxat, savureaza o prajitura si niciodata nu le puneti in cascada.
Eu comunic destul de mult cu fiul meu, dar uneori vorbeste doar despre ce vrea el si atunci prefer sa il ascult. Cred ca ai da copilului libertatea de a discuta pe un subiect ce ii place il ajuta sa-si descarce surplusul de energie creativa.
De la o vreme copilul meu era foarte retras, tacut si cu cat ma straduiam mai mult cu atat era mai clar ca se intampla cevadiferit.
Dupa patru ani de scoala, a inceput clasa a IV a si totul era bine, avea un coleg nou de care incerca sa se apropie.
Lucrurile ai mers relativ normal cam o luna de zile dupa care a inceput sa se planga de tot felul de sicane din partea colegilor. Nimic nou din partea unui grup cu care nu fusese prea apropiat niciodata, apoi copilul cel nou a inceput sa se alature acelui grup si sa-l jigneasca. Initial l-am invatat sa-i ignore crezand ca vop inceta.
Eu am ales sa aflu ce se intampla in clasa fiului meu (consider ca vina este impartita intre cei implicati) si parcurgand acest drum impreuna cu fiul meu, este foarte important sa fi coechipierul copilului, sa-l susti, sa-i oferi experienta ta. Ajuta-l sa gaseasca in tine prietenul de care are nevoie.
La final promit sa vin cu, continuarea povestii.