Dincolo de timp
Pentru fiecare dintre noi vine o zi cand suntem nemultumite de noi insine. Atunci dorim sa schimbam ceva, atitudine, vestimentatie, mobilier sau ocupatie. Nici nu conteaza ce schimbam, dar trebuie sa ne reinventam.
Pentru mine nu a fost nicodata suficienta schimbarea de look, imi ofera mai multa satisfactie o schimbate profesionala. Fiecare om isi doreste o evolutie din punct de vedere intelectual.
A venit un moment in care am inteles ca viata mea profesionala trebuia sa revina, dincolo de sot si copil. Nu stiam sigur in ce domeniu doream sa ma indrept, tinand cont ca experienta mea profesionala imi ofera posibilitatea de a alege. Dupa o perioada in care am cantarit fiecare posibilitate am decis ca imi doream ceva nou. Acum, dupa cu spunea Ion Creanga al nostru sunt pe undeva pe la „piciorul broastei”, dar ce satisfactie imi ofera fiecare noua reusita in acest domeniu. Multi dintre noi (chiar se eu) am spus macar odata ca nu este mare lucru sa scri un reortaj.
Am vazur repede ca ai nevoie de multa munca de informare, de verificat in mai multe surse informatia de la care ai pornit. Desigur ai nevoie de informare amanuntita asupra subiectului despre care vrei sa vorbesti fara a te repeta pana la disperare.
Ce este un reportaj?
Desigur, vorbim despre o poveste pe care noi o spunem pentru ca am vazut, am aflat, am auzit, am simtit, am mirosit sau am gustat. Cel mai important este sa-l facem pe cititor „sa simta” cea ce simtim noi, sa-si doreasca cea ce ii recomandam noi.
Reportajul este un gen de informare, se bazeaza pe fapte reale. Singura legatura ce literatura o reprezinta mijloacele de expresie. Intr-un reportaj expunem fapte reale in scop informativ.
Putem construi imagini, aratandu-le cititorilor ce vedem sau ce oferim cititorului. Ar trebui evitate pasajele luingi de descriere, sunt obositoare si irelevante.
Este bune sa nu abuzezi prea mult de cifre, nu trebuie sa lipseasca in totalitate, dar nici nu facem din ele cuvantul cheie al reportajului.
Este bine la final sa recitim reportajul scris, sa simtim, sa vedem si sa auzim informatia scrisa cu ochii impartiali, oare ce vom simtii. Daca am reusit sa transmitem o informatie reala, sa oferim cititorului informatia exacta fara inflorituri neadevarate, prin care cititorul sa fie mintit, indrumat in a-si forma o parere, atunci am esuat in misiunea noastra.
Menirea noastra este sa transmitem informatii cat mai reale pe care cititorul sa le poata trece prin propriile filtre. Pentru mine este foarte important ca informatia sa ajunga reala, fara propria mea judecata care sa influenteze judecata cititorului.
Dragele mele, incercati sa gasiti in fiecare moment al vietii voastre obtiunea care va ajuta sa va simtiti implinite, respectand dreptul celorlalti de a-si folosi propria judecata.
Pana data viitoare va doresc sa va savurati cafeaua cu multa bucurie.