Dragi mamici est vara si toate am dori sa oferim copiilor nostri mai multe fructe si legum. Sigur vrem sa scoatem din meniul copiilor tot ce presupune dulciuri si gustari pline de chimicale si amelioranti.
Azi voi impartasi cu voi cateva retete pe baza de dovlecei si pepene.
Dovlecel pane
Fiecare dintre noi ne amintim acest deliciu pe care il gaseam pe masa oricand ne era foame intre mese. Azi voi impartasi cu cele mai tinere aceasta reteta.
Avem nevoie de 1-2 dovlecei tineri, sare, 2-3 oua, faina, pesmet si ulei pentru prajit. Pentru inceput spalam dovleceii,dupa care ii taiem rondele de cam 3mm, le presaram cu sare si le lasam intr-o strecuratoate pentru a elimina bine tot lichidul.
Intre timp intr-un castron batem bine oole si ne pregatim faina si pesmetul pentru pane.Intr-o tigaiemai inaltuta punem ulei la incins.
Ca si la snicele dam rondelele de dovlecel prin faina,ou si pesmet dupa care le punem la prajit in ulei incins. Eu le scot si le pun pe servetel absorbant pentru a elimina excesul de ulei.
Familia mea adora acest fel de mancare acompaniat de salata de varza la care pun: varza, morcovi, mar ,sare,piper si cimbru. Toc varza cat mai fin si o frecam cu sare pentru a sa inmuia,adaug morcov si mar dat pe razatoarea mare.
Pentru mai mult gust eu adaug piper,cimbru,ulei si otet de mere sau lamaie.Sigur fiecare poate condimenta dupa gustul sau cu ce isi doreste.
In perioada calduroasa familia mea adora rosiile,pe care le consuma ca atare,dar si in tot felul de salate insotite de branza si tot felul de nuci sau seminte.
Este gustarea cea mai rapida in zilele turide de vara,desigur daca omitem fructele. Cine nu are in casa cateva rosii pe care sa le taie rapid impreuna cu cateva fire de ceapa. Toate vor fi asezonate cu un sos preparat din ulei,sare,putin piper si cimbru. Salata va fi presarata cu branza si seminte dupa placul fiecareia.
Un alt mic dejun preluat de la mama sotul meu este painea cu ou.
Un preparat rapid si foarte apreciat de familia mea,aveti nevoie de paine feliata nu foarte proaspata,oua,sare si ulei. Batem bine oole cu putina sare.
Pe foc punem intr-o tigaie ulei la incins. Cand uleiul s-a incins luam cate o felie de paine si o trecem prin ou ca pe un snitel dupa care o punem in uleiul bine incins. Curand se va rumenii,cand o asezati pe hartie absorbanta ve-ti avea o gogosica ademenitoare.
Se poate servii cu o cana de lapte,ceai sau limonada rece dupa preferinte.
Am tot vorbit despre una alta,dar am uitat de pepene. Oare cum sa uit cel mai racoritor desert fie ca-l consumi ca atare,ca shake,inghetata etc.
Cum am putea refuza intr-o zi de vara un asemena desert,scos de la frigider. Noua ne place sa-l taiem cubulete sa-l punem in boluri dupa care sa-l ponem la rece pana la momentul servirii.
Alternam soiurile rosu,galben dupa cum ne face placere. Aftfel evitam si monotonia,dar se pot prepara si ingetate rapide cat si shake.
Cu cateva bucacati de pepene,lapte de soia fi fulgi de ovaz reunim vitamine,proteine si fibre atat de necesare organismului nostru. Deci pepenele poate fi baza pentru micul dejun,dar si un desert delicios.
Depinde de fiecare dintre noi sa obtinem preparate deliciose si sanatuase in zilele toride de vara. Eu va doresc pofta buna si ne revedem curand.