La mine acasa se gateste cam ce doreste fiul meu. Eu si sotul meu ne strecuram asa cand este el in pana de idei.
Supa de praz
Daca pana sa prezinte aceasta reteta sef Bontea, fiul meu era destul de reticent la supe si ciorbe, acum vine primul la masa. Este ca orice supa crema, doar ca folosim praz in loc de ceapa.
Putem porni cu preparatea supei normale: 3-4 pulpe de pui; 3-4 morcovi; o telina; un dovlecel si un ardei gras. Se pun toate la fiert cu foc mic.
Intre timp curatati cam 500g praz pe care il taiati rondele. Un chilogram cartofi,taiati cubulete. Pe toate le puneti la calit,pana se inmoaie.
In acest moment puneti prazul si cartofii impreuna cu legumele si pulpele dezosate. Cand totul este fiert dam deoparte dupa foc si punem blenderul pana obtinem o supa cu o consistenta de piure mai lung.
Se potriveste de sare si se pune smantana pentru gatit mestecand continuu la foc moc. Incercati aceasta reteta si sigur nu ve-ti fi refuzate de nici un mofturos.
Lasagna
Unul din preparatele preferatele ale fiului meu este lasagna si ca orice mama incerc sa-i indeplinesc dorintele culinare. Va spun sincer ca prima data cand am gatit asa ceva a fost o adevarata aventura.
Sfatul meu este sa incepeti cu sosurila care sunt de doua feluri si va ia ceva timp. Sosul Bechamel : 1 litru lapte; 100g unt; 100g faina; sare.
Pentru acest sos vom pune untul la topit si incepem sa punem faina amestecand continu pana o rumenim usor si incepem sa punem laptele. Pentru a iesi un sos fin vom amesteca energic pana cand incepe sa se ingroase.
Acum trecem la sosul Bologneze: punem la topit cam 200g unt, adaugam o ceapa tocata marunt pana devine sticloasa. Cand ceapa s-a calit punem 2 morcovi si o telina medie date pe razatoare. Dupa vreo cateva minute adaugam 1-2 catei de usturoi dati pe razatoare si un ardei gras tocat.
Bune sosurile astea, dar lasagna fara carne nu-mi prea suna bine. Deci puneti carnita la calit impreuna cu pasta de rosii pana cand este bine patrunsa.
Vai am uitat sa va vorbesc despre foile de lasagna. Obligatoriu puneti la fiert apa in care puneti 2 linguri de ulei si cu mare atentie fierbem foile la fiert fara a se lipi intre ele.
Montarea
Incepem cu un rand de foi lasagna, un strat de sos Bolognez, carne,sos Bechamel si presaram parmezan. Tot asa pana la final avand grija ca ultimul strat sa fie din foi presarate cu parmezan.
O bagam la cuptor pentru 30-40 de minute. Va doresc pofta buna si va rog pastrati un locsor si pentru desert.
Desertul
Ce copil rezista in fata unei creme de zahar ars.
Unul dintre deserturile copilariei multora dintre noi. Ingrediente la indemana acum, atunci insa zaharul presupunea o coada interminabila,dar ce deliciu iesea la final.
Asa ca sa trecem la treaba. Avem nevoie de 8 oua,200 g zahar tos,un varf de cutit de sare,vanilie si 1 litru lapte. Pentru caramel 200 g zahar tos.
Punem zaharul pentru caramel si il punem la topit intr-o cratita cu gura larga. Cand este topit zaharul imbracam peretii recipientului pana sus.
Separat punem laptele la fiert si il lasam la racit. Intr-un castron incapator punem ouale,zaharul,sarea si zaharul vanilat si le batem pana se topeste zaharul dupa care amestecam si laptele.
Cand totul este bine amestecat punem peste zaharul ars. Acesta va incepe sa pocneasca usor. Introducem crema in cuptor pe baie de apa se lasa la copt in jur de 40 de minute.
Un desert usor si imbietor. Eu va urez pofta buna si va astept data viitoare cu alte retete mai noi sau mai vechi.