Ventilatoare versus aer conditionat
Desigur, cu totii ne-am dorit cele mai eficiente solutii de racorire pentru casa in zilele toride de vara. Avem de ales intre aer conditionat si ventilatoare. Fiecare cu avantajele si dezavantajele sale
Aparatele de aer conditionat, chiar si cele mai noi modele au un consum mai ridicat de energie electrica. Pe timpul verii aparatul de aer conditionat devine cel mai mare consumator din casa. Dar, eficienta sa este mult mai mare decat a unui ventilator.
Daca optam pentru un consum mai mic, avem la dispozitie ventilatorul. Putem alege intre modelul clasic ce poate fi mutat oriunde in casa sau cel incorporat in lustra. Ventilatorul se bazeaza pe circulatia aerului. Disiparea caldurii produsa de organism si evapora transpiratia de pe piele creind asa numita racorire. Ventilatorul nu scade temperatura din camera, ajuta evaporarea umezelii.
Desigur la ventilator putem lasa fereastra deschis, aparatul de aer conditionat doar recircula aerul din camera. In acest fel beneficiem de o mai buna oxigenare a incaperii.
Cum alegem?
Alegerea ventilatorului potrivit
Grea treaba, tinand cont de oferta bogata din care trebuie sa alegem.
-ventilator de tavan;
-ventilator de birou;
-ventilator de camera, cu picior inalt;-ventilator cu una sau mai multe trepte de fuctionare.
Cand cumparam un ventilator trebuie sa tinem cont de cateva sfaturi.
1)nu se recomanda folosirea pe termen lung a ventilatorului in spatii cu umiditate crescuta.
2)nu este indicat sa dormim intr-o camera inchisa etans cu un ventilator in functiune.
Vom vorbi si despre un „mic amanunt” financiar uneori este mai bine sa alegem ventilatorul in locul aparatului de aer conditionat. Desigur un ventilator de calitate nu elimina existenta unui aparar de aer conditionat. Putem sta fara grija cele doua aparate de racire pot exista in casa noastra, fara a se exclude unul pe altul.
Ventilatorul de camera
Un ventilator de camera este un aparat de racit comod, un aparat ce te poate scoate din incurcatura in zilele calduroase de vara, dar nu cred ca ne este suficient. Desigur ventilatorul ne permite sa racorim aerul dintr-o incapere destul de rapid, fara mari investitii. Flexibilitatea unui ventilator de camera si costul redus sunt principalele aturi.
Ce trebuie sa stiu inainte de achizitionarea unui ventilator
In cazul in care dorim un ventilator care sa raceasca aerul in casa noastra, putem opta pentru un ventilator de camera. Putem alege un design care sa ne placa si cu performante tehnice care sa il faca performant. Putem alege insa, un ventilator de exterior, daca locul lui este pentru gradina sau terasa.
Trebuie precizat ca diferenta dintre ventilatorul de camera si cel de exterior este in primul rand puterea mai mare a celor din urma. Tineti cont ca ventilatorul de exterior este mai robust si mult mai puternic,dar si tehnica de racire.
Desigur pentru exterior gasim sisteme de racire cu ceata sau pulverizare de apa. Sistemul de racire cu ceata il intalnim foarte mult pe terasele , dar foarte cautate ventilatoarele cu apa pentru ca este mai usor de instalat si mai eficient.
Cum gasim ventilatorul potrivit locuintei noastre? Va trebui sa tinem cont de suprafata pe care dorim sa o racim si de utilizarea incaperii.
Daca in incapere sunt copii mici sau daca avem biroul acolo si exista acte care pot fi luate de curentul provocat de ventilator.
Argumentele pro si contra sunt multe depinde de fiecare dintre noi sa hotaram ce anume ne este util la un moment dat.