Vara a venit de ceva timp, iar fructele si inghetata sunt principalele deserturi in aceste zile. Interesanta obtiune, o inghetata cu caramel sau un bol de fructe dulci acrisoare ce poarta mirosul si prospetimea livezilor incarcate de rodul verii.
Desert
Azi mi-am dorit un alt desert, ceva cu fructe racoritoare, dar si cu mireasma copilariei. Dupa cateva clipe de introspectie printre amintirile copilariei am redescoperit faimoasa prajitura cu fructe pe care mama o prepara repede pentru nazdravanii ei in zilele toride de vara.
Ce atata vorbarie, ai chef de ceva dulce fara sa stai cu orele in bucatarie, avem la indemana varianta celui mai rapid desert, prajitura cu fructe. Eu am ales visinele pentru ca sunt preferatele mele.
Reteta
Aceasta ptajitura are o reteta destul de simpla, usor de tinut minte si foarte usor de preparat. Daca avem visinele restul ingredientelor le avem cam toti prin casa.
Ar fi de folos un mixar pentru a ne usura munca. Separam deci galbenusul de albus de la sapte oua si amestecam albesul cu un praf de sare. Punem 250 gram de zahar in albusuri si punem la mixar pana obtinem o bezea consistenta.
Cea de a doua componenta este formata din amestecarea galbenusurilor cu 150 grame de ulei, vanilie si 250 mililitri iaurt. Cind si acest amestec a fost facut il vom incarpora cu miscari ample de sus in jos cu bezeaua, dupa care adaugam 250 grame faina si un praf de copt pe care le incorporam in acelasi fel.
Dupa ce am terminat de preparat aluatul trecem la visine sau ce fructe va sunt pe placul inimii. Vom spala bine fructele inlaturand frunzele si coditele, daca avem un aparat de curatat visinele munca noastra este aproape gata. Totusi daca va trebui sa inlaturam manual samburii va rog sa nu disperati nu va trebuiesc decat 300-400 grame visine.
Cand avem cantitatea de visine dorita le vom pudra cu faina pentru a nu se scufunda prea rau in aluat. Cu grije le vom aseza pe suprafata prajiturii sau in cazul meu a brioselor.
Am uitat sa va spun ca este bine sa princalziti cuptorul pentru o mai buna coacere. Cand puneti prajitura in cuptor sa va asigurati ca ati fixat temperatura la 180 de grade sau un foc moderat pentru cuptoarele de generatie mai veche care nu au indicator de caldura.
Daca ati verificat toate aceste amanunte puteti pune prajitura in cuptar pentru aproximativ 40 de minute si intre timp va puteti reaseza putin tinuta. Eu am pregatit a cafea si m-am delectat pe acordurile lui Vivaldi in asteptarea prajiturii mele.
Miraculoasa prajitura este gata si va spun ca a meritat atat efortul prepararii cat si timpul pe care l-am pregatit asteptand. Va sfatuiesc sa incercati aceasta reteta, simpla si delicioasa daca va este pe plac vom incerca si alte retete.